Promena nekorisnih navika

Imate li neku naviku, koje biste da se oslobodite?

Svi mi imamo poneku naviku, koje bismo rado da se oslobodimo. Možda nam je nekada i bila od koristi, ali sada je jednostavno – teret. Međutim, kada god to pokušate, imate osećaj da nešto gubite?

A opet, dosadilo vam je da loše navike upravljaju vašim životom i rešili ste da ih se oslobodite. Evo nečega o čemu biste mogli da razmislite.

Šta se krije iza naših navika?

Iza naših navika se, najčešće, kriju naše potrebe.

Uznemireni ste i želite da ponovo uspostavite mir? Vi zapalite cigaretu, pojedete čokoladu, grickate nokte… Deca vas ne slušaju, a vi biste da uspostavite kakav-takav red? Zato ulećete u viku, svađu, naređivanje. Odlažete poslove za kasnije? Izbegavate da odete negde gde bi trebalo?

Svi mi imamo neke nekorisne navike. I svi mi imamo određene potrebe.

Zato, kada krenete da razmišljate u ovom pravcu, usmerite se, pre svega, na uočavanje potrebe.  Pozabavite se razmišljanjem na temu – koju potrebu sam ovom navikom zadovoljavala/zadovoljavao?

Kada je otkrijete, potražite bar tri načina, kako biste mogli, u budućnosti, da ovu potrebu podmirite, korisno i zdravo.

Možda će vam trebati malo više vremena, ali brzo ne znači i bolje. Zato, dajte sebi vremena koliko god vam je potrebno. Onda se odlučite za onaj način koja vam najviše odgovara. Onaj koji doprinosi vašem miru, napretku i trajnom postizanju cilja.

A šta kada se oslobodim ove navike i tu ostane – praznina?

Da, upravo tako – odlaskom negativne navike, stvoriće se praznina. A praznina ne rađa dobro.

Zato je, kada želite da ostavite lošu naviku, izuzetno važno da kreirate pozitivnu naviku kojoj ćete se okrenuti i uvežbavati je.

Tako, zapravo, nećete imati iluziju da nešto gubite, već ćete stvoriti čvrsto uverenje da dobijate nešto mnogo, mnogo bolje.

I onda će vam ceo proces biti lakši i jednostavniji.

Tamara Vujnović, Life Coach

Saznajte više o coaching sesijama.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top