EMDR Terapija

emdr-terapija

Šta je EMDR?

EMDR tretira simptome i stanja, koja se dešavaju kao posledica sećanja na traumatične događaje iz prošlosti.

Najpoznatiji je po svojoj ulozi u lečenju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), ali se njegova upotreba vremenom proširila i danas uključuje tretiranje mnogih emocionalnih stanja.

Ova metoda uključuje pomeranje očiju na specifičan način, vođen od strane terapeuta, dok obrađujete traumatska sećanja. Cilj EMDR-a je da vam pomogne da se izlečite od traume ili drugih uznemirujućih životnih iskustava. U poređenju sa drugim terapijskim metodama, EMDR je relativno nov. Prvo kliničko ispitivanje koje je istraživalo EMDR bilo je 1989. Desetine kliničkih ispitivanja od razvoja EMDR-a pokazuju da je ova tehnika efikasna i može pomoći osobi brže od mnogih drugih metoda.

Kako funkcioniše EMDR terapija?

EMDR terapija ne zahteva detaljan razgovor o uznemirujućim događajima. EMDR se umesto toga fokusira na promenu emocija, misli ili ponašanja koji su rezultat uznemirujućeg iskustva (traume). Ovo omogućava našem mozgu da nastavi prirodni proces lečenja. Iako mnogi ljudi koriste reči „um“ i „mozak“ kada govore o istoj stvari, one su zapravo različite. Mozak je organ našeg tela. Naš um je skup misli, sećanja, verovanja i iskustava koji nas čine onim što jesmo.

Način na koji naš um funkcioniše zavisi od strukture našeg mozga. Ta struktura uključuje mreže komunikacionih moždanih ćelija u mnogim različitim oblastima. To je posebno slučaj sa odeljcima koji uključuju naša sećanja i čula. To umrežavanje čini bržim i lakšim ovim oblastima da rade zajedno. Zato naša čula – prizori, zvuci, mirisi, ukusi i osećaji – mogu da nam vrate snažna sećanja i na taj način održavaju traumatsko iskustvo aktivnim. To se naziva „trigerima“ tj. okidačima.

Cilj je da se postigne desenzitizacija, tj. odvajanje čulnih doživljaja od preživljenog traumatskog iskustva i negativnih uverenja koja smo stekli o sebi tokom tog iskustva.

Na ovaj način omogućavamo mozgu da ponovo obradi informacije vezane za traumu i da formiramo više podražavajuća uverenja.

Originalan događaj ostaje u sećanju, ali više ne izaziva uznemirenje i druge različite posledice traume.

Više o EMDR terapiji možete saznati ovde.

Asocijacija EMDR Srbija, čiji sam član pripada Evropskoj EMDR Asocijaciji.

Scroll to Top