Kako da se nosimo sa razočarenjem?

Jeste li nekada doživeli razočarenje?

Svako od nas je, u nekom trenutku svog života, imao očekivanja, koja su, iz bilo kog razloga, izneverena.

Osećanje koje nas u tom momentu preplavi nije nimalo prijatno. Razočarenje, nosi u sebi trunke gorčine i ljutnje, a sve to je začinjeno  i neizbežnim samosažaljenjem. Najčešće, mi zapravo nismo ni svesni svih ovih pomešanih osećanja. Loše nam je, ali ne možemo to tačno da definišemo rečima.

Može da potraje kraći, ali i veoma dug period. Ako potraje duže vreme, vodi u nova osećanja samoprekora, osuđivanja, pada samopouzdanja, tuge. A ako želimo na brzinu da se rešimo neprijatnosti, to nas vodi u poricanje, koje nam ne može doneti ništa dobro.

Zato je važno da se pozabavimo ovom temom.

Četiri koraka ka oporavku

Da bismo uspešno izašli na kraj sa razočaranjem, obratimo pažnju na ova četiri koraka:

  1. Prepoznajte razočaranje;
  2. Oslobodite  negativne emocije;
  3. Razmotrite ponovo čitavu situaciju;
  4. Uzmite korisno učenje.

Prepoznajte razočarenje

Iako deluje da je to jedna emocija, već smo pomenuli da zapravo predstavlja skup različitih emocija. U engleskom jeziku, se čak navodi da su sinonimi za razočaranje tuga,kajanje i žaljenje.

Dakle, ako nakon nekog događaja, osetite neprijatnost, jer vaša očekivanja nisu ispunjena, zapitajte se najpre – kakav mi je osećaj u telu?

Prepoznajte fizičku manifestaciju svojih osećanja. Razmislite, kada zatvorite oči, koja je to misao koja vam se prva pojavi? Kakvo ona osećanje izaziva? Da li ima još nekih misli? Kakvi osećaji njih prate? I tu ćete naći i tugu i gorčinu i kajanje i pomisli:“Šta mi je ovo trebalo… Koliko puta sam već… Dokle više ovako…“

Oslobodite negativne emocije

Um, telo i emocije čine jedinstveni sistem. Jednom, kada prepoznate misli koje vam prolaze u delićima sekunde, kroz um i kako emocije, koje te misli izazivaju, deluju na vaše telo, spremite se da  se ovih emocija oslobodite.

Udahnite lagano i vizualizirajte ispred sebe masu  (to može biti kugla tamne boje, ali i neki drugi oblik i boja, koji su vama bliski da zamislite). Dok izdišete, osetite kako svojim dahom punite tu masu. Dah nosi sa sobom sve nakupljene negativne emocije, koje iz vašeg tela prelaze u tu zamišljenu masu. Kada osetite da ste je dovoljno napunili, u mislima je podignite visoko, prema suncu. Dopustite joj da se razloži, u potpunosti u zlatnim zracima sunca.

Duboko udahnite i izdahnite. Ono što možete da očekujete je fizičko rasterećenje, koje ćete vrlo brzo registrovati.

Ako vam je ova tehnika neobična, setite se kako ste se, kao dete, igrali igre zamišljanja. Pustite mašti na volju i dozvolite sebi da isprobate nešto što vam može biti od velike koristi.

Razmotrite ponovo situaciju

Sada, kada su vam se misli slegle, a telo umirilo, pogledajte još jednom, šta se zapravo dogodilo. Obratite pažnju, koji je to tačan trenutak bio kada ste osetili razočaranje.

Mi često previdimo da  nečiji pogled ili reč mogu, zapravo, da stvore taj neprijatan osećaj. Ili naša misao, kako bi nešto moralo da izgleda i bude.

Uzmite korisno učenje

Nije bilo prijatno, ali šta ste naučili? Kako ćete se postaviti sledeći put, kada se budete našli u sličnoj situaciji? Kakav stav ćete zauzeti prema osobi koja vas je razočarala? Šta ćete sami sebi reći?

Sve ove korake je važno sprovesti, kako bismo, u potpunosti, prošli kroz razočaranje i izašli iz njega mudriji, ali i spokojni.

Jer, duševni mir ne možemo zadobiti, ako poričemo svoja neprijatna osećanja. Samo ako ih osvestimo, proživimo, a onda otpustimo, uspećemo da se fokusiramo na ono što možemo da promenimo, kako bismo živeli kvalitetan, ispunjen život.

Tamara Vujnović, Life Coach

Saznajte više o coaching sesijama.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top