Juče smo, na divnom seminaru, govorili o zahvalnosti. O tome, koliko je zahvalnost protivotrov za ogorčenost, tugu, nezadovoljstvo, osećaj nedovoljnosti.

Jutros, u novinama vidim da je Somaliju zahvatila suša i da ljudi već umiru od gladi. Fotografija dece ispod teksta. Uz komentar da humanitarna katastrofa čeka još pet miliona stanovnika, pogođenih sušom.

I onda sam zahvalna za vodu, za hranu, za svoju decu i vodu i hranu koju ona imaju. Zahvalna sam na svojim prijateljima i široj porodici i vodi i hrani koju i oni imaju.

Ali sam još zahvalnija, što mogu da pomognem i drugima. Što mogu da uplatim neka novčana sredstva, ma koliko ona mala bila ili da pošaljem nešto od onoga što im je, trenutno, potrebno.

A za ovu vrstu zahvalnosti, ne moramo gledati prema Somaliji. Okrenite se oko sebe. Toliko je onih kojima možete da pružite nešto. Bilo materijalno, bilo duhovno. Topla reč, podrška, razumevanje, prosjaku neki dinar, deci bez roditelja, poklon bez povoda.

I budite  zahvalni ne samo na onome što imate, već još više, na onome što možete da darujete drugima.

Zahvalnost za ono što imamo, čini da osetimo da u svom životu već imamo obilje i da nema razloga da čekamo neke posebne uslove da bismo bili srećni. Možemo da budemo radosni ovde i sada.

Zahvalnost na onome što možemo da pružimo drugima, uključuje nas u viši sistem vrednosti. Čini nas delom nečega većeg od nas samih. I naš život dobija sasvim drugi smisao.

Za sve dobro koje vas čeka,

Vaša Tamara

 

Ukoliko želite individualne konsultacije, zakažite besplatni uvodni coaching razgovor.

 

1 thoughts on “Zahvalnost”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top