Glavne karakteristike cilja

Američka autorka Diana Schart Hunt  definisala je ciljeve kao „snove sa postavljenim rokom ispunjenja“. Koliko puta smo napravili listu ciljeva? Od danas ću da pešačim 30 minuta dnevno, od sutra počinjem da učim, u ponedeljak krećem sa programom ostavljanja cigareta… Nema ničeg lošeg u određivanju dana kada ćemo početi da radimo na ostvarenju svog cilja. No, svima nam se bar ponekad desilo  da se početni zanos istopio, prepreke na putu ka ostvarenju izgledale su  kao planine, a cilj se činio sve dalji i nedostižniji. Da bi izbegli rasipanje energije, razočarenje i odustajanje korisno je da se upoznamo sa glavnim karakteristikama cilja. Cilj treba da bude:

  • Naš. On je produkt našeg razmišljanja i naše lične vizije budućnosti onakve, kakvu je za sebe želimo, a ne rezultat onoga što drugi misle da bi za nas bilo dobro.
  • Specifičan. Na primer, nije dovoljno da kažemo – imam cilj da smršam. Konkretnije bi bilo – cilj je da smršam 5 kg.
  • Merljiv. Ako napredak ne može jasno da se izmeri, kao što bi to bilo u primeru sa mršavljenjem, onda treba da osmislimo koji su to kriterijumi po kojima ćemo znati da smo napredovali. Na primer, ako nam je cilj da usvojimo neku korisnu osobinu, možemo beležiti u koliko se situacija ova osobina ispoljila.
  • Dostižan. Ovo je vrlo značajna karakteristika cilja. Možemo li zaista oslabiti 10 kilograma za dva dana ili naučiti celo gradivo za ispit za jedan dan?
  • Realističan. Ponovo je najvažnije da budemo iskreni prema sebi – koliko smo truda, vremena, posvećenosti spremni da uložimo u ostvarenje svog cilja? Neko će moći da smrša 5 kg za dve nedelje, neko za mesec dana, neko za par meseci.
  • Vremenski određen. Važna osobina koja, prema misli sa početka teksta, pretvara naš san u cilj. Konkretizujte stvar, navedite datum do kog ćete postići cilj. Ovo će vam pomoći da ostanete fokusirani.

  Svi se mi susrećemo sa usponima i padovima na putu ka ostvarenju svojih ciljeva. Pripremite se unapred  za momente kada vam neće sve ići baš tako glatko. Smislite strategiju kojom ćete pokrenuti sebe da nastavite dalje. I sami ste već čuli, a verujem i iskusili, da nije važno koliko puta padnemo, već koliko puta ustanemo. Zato,  hrabro napred!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top