Zbog čega, u stanju straha, popuštamo pred izazovima?

Neuronaučnici su dokazali da negativne emocije kao što su tuga, bes, strah, anksioznost, prebacuju mozak u stanje portage za nagradom. Kada smo pod stresom, naš dragi mozak traži način da nas usreći. Pokušava da nam održi dobro raspoloženje. Ne ostavlja nas na cedilu.

To je divno, No, to je i razlog zbog koga, u ovakvim situacijama, pribegavamo navikama kojih, u smirenom stanju, želimo da se oslobodimo. Ili pak odustajemo od usvajanja korisnih navika. Dešava se nešto naizgled apsurdno – osobe koje su u dugovima potroše veću količinu novca, gojazne osobe stres rešavaju hranom, a pušači pale još jednu cigaretu.  Nakon toga sledi kajanje i griža savesti. Svi smo bili tamo, zar ne?

Ukoliko se pripremate na neke značajne promene navika,  osmislite način da opomenete sebe kada ste pod stresom. Šta je to što vam može pomoći da se relaksirate?

Možete napraviti kolaž od interesantnih fotografija koje prikazuju opuštajuće prizore ili nasnimiti  dobru muziku. Danas postoje i sjajne vežbe kreativne vizualizacije, a svakako će vas opustiti i gledanje komedija ili igranje sa kućnim ljubimcima. Mogućnosti je bezbroj, a svako od nas zna šta je to što mu najviše prija.

Zato, kada se osećamo kao da su nam sve lađe potonule ili smo iscrpljeni obavezama i izazovima svakodnevice, podsetimo se šta je to što nas opušta, a u skladu je  sa onim što želimo da postignemo.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top