Četiri ideje za prevazilaženje postpraznične depresije

Pripremali ste se danima. Tražili idealnu odeću za Novogodišnju noć, žurili kod frizera, dokupljivali neke namirnice, možda, u poslednji čas. Birali ste poklone za partnera, porodicu i prijatelje, radovali se malom predahu od svakodnevne rutine.

I, kada je sat otkucao ponoć, uživali ste, pevali, radovali se, čestitali, slavili. Sve je bilo prepuno boja, mirisa i ukusa. Živo i ispunjeno intenzivnim emocijama.

A onda ste se, sledećeg jutra, probudili, možda skuvali kafu, proglasili „lenji dan“ ili nastavili sa posetama i primanjem gostiju.

Dan – dva i vi počinjete da jedva ustajete iz kreveta, pravite kakav – takav doručak, dok osećate da su vam misli rasute, a telo začuđujuće teško.

Postpraznična depresija je češća nego što se misli. Izazvana je intenzivnim doživljajima i preteranim stresom. Ne samo što praznici mogu da budu stres za naš um – jer mnogo toga treba da se osmisli i organizuje, već mogu da budu i stres za naše telo. Kasnije ležemo i ustajemo, konzumiramo hranu koja je van našeg standardnog jelovnika, unosimo veće količine slatkog i alkohola. A tu su i očekivanja koja imamo od sebe i drugih, koja dodatno opterećuju naš emotivni život.

Ukoliko se suočavate sa nekim od ovih simptoma, evo nekoliko ideja kako da se osetite bolje:

  1. Izađite i prošetajte (čak i ako vam nije ni najmanje do toga). Svež vazduh i hodanje, ubrzaće cirkulaciju i potpomoći lučenje seratonina, tzv. „hormona sreće“.
  2. Tokom jednog dana, smanjite unos hrane. Uzimajte sveže voće i povrće, kako bi organizam dobio dovoljno antioksidanasa. Možete se poslužiti i suplementima – magnezijum će vam pojačati energiju, dok je C vitamin dobar za detoksikaciju. Ne zaboravite na vodu – 2l dnevno, „istuširaće“ vaš organizam od svega nepotrebnog, što ste tokom prethodnih dana uneli.
  3. Lagano se vratite vašem ritmu sna.
  4. Ispišite ciljeve i planove, kako za nastupajuću godinu, tako i za ovaj mesec. Godišnji planovi vas drže u stanju entuzijazma, mesečni vas upućuju na brže formiranje akcionih koraka ka postizanju cilja.

Dakle, odmorite se, oporavite organizam, dodajte maštanje za podizanje duha i akcioni plan, za jačanje volje. Kroz par dana, osećaćete se odlično, relaksirani i spremni za nove početke.

A ako se, pak, osećaj depresije pojačava, onda treba potražiti stručnu pomoć. Ponekad praznici, pogotovo novogodišnji, kada se tradicionalno svode računi za prethodnu godinu, mogu da budu okidač za ispoljavanje dugotrajnog nezadovoljstva, koje je do tada bilo neprepoznato. I to je ok. Jer  sve što prepoznamo, možemo i da razrešimo.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top