Kako da živim srećan život?

Ovo je pitanje koje sam postavljala sebi. A postavljaju ga i moji klijenti. Kada počnemo da radimo na sebi, da upoznajemo svoju ličnost, svoje svesno i nesvesno, na površinu isplivaju razna osećanja.

Ako još uvek čitate ovaj tekst, to može da znači tri stvari:

  • osećate u sebi pritisak stvoren negativnim emocijama;
  • radosni ste i zanima vas kako da uvećate radost;
  • jednostavno vas interesuje šta ću da kažem.

 

Možda je i miks nečega od toga ili čak nešto sasvim drugo razlog što ste tu, ali najčešći je onaj

prvi – osećamo pritisak i nismo zadovoljni svojom trenutnom situacijom.

                Slede četiri strategije za sreću. Ali – upozorenje!  Deluju jednostavno, no potrebno je da ih isprobate i vežbate. Ako samo pročitate i zaključite : „Hm, fino. Moglo bi da se primeni“ – ništa od toga. Samo vas akcija može dovesti tamo gde želite. U ovom slučaju, to je da živite srećnije.

Strategija za sreću #1: Biram sreću

Do ovog teksta vas je dovela namera da budete srećniji. Sada tu nameru pretvorite u svesnu odluku. U svoj izbor.

Zašto je ovo teško? Jer smo isuviše naučili da se žalimo. Pogotovo mi na ovim prostorima. Nekako, kao da ti je neprijatno da na pitanje:“Kako si?“, odgovoriš sa , „Fenomenalno!“

Često čujem ovakve odgovore:“Kako je sve, ja sam još i dobro“;“Pamtim bolje dane“ ili snebivljivo „Pa dooobrooo sam, ali…“

Ima i onih odlučnih, koji uzvrate sa „Odlično!“ Samo ih nema dovoljno. No, to je i normalno. Naš mozak je, kroz evoluciju, naučio da prati potencijalne opasnosti, kako bi ih eliminisao. Zato je potrebno da ga treniramo, kao što bi trenirali svaki mišić, da zapaža dobre stvari i bira da bude srećan. Budite istrajni u ovom.

Strategija za sreću #2: Gajite zahvalnost

Da li sam vam rekla nešto novo? Sumnjam. Ali je dobro da se još jednom podsetite. U svojoj knjizi „Autentična sreća“(Authentic Happines), psiholog sa Pensilvanijskog univerziteta, Martin Seligman, ohrabruje svoje čitaoce da svakodnevno rade „vežbe zahvalnosti“. To uključuje zapisivanje nekoliko stvari zbog kojih osećaju zahvalnost.

Mislite da uopšte nemate ili bar nemate dovoljno toga na čemu biste bili zahvalni? A da počnete od vazduha koji dišete, vode i hrane. Ako čitate ovaj tekst, imate i internet. Na net-u možete da saznate razne interesantne stvari. Dakle, uvek ima nešto na čemu možemo biti od srca zahvalni, samo se osvrnite oko sebe.

Ovo vam pomera fokus sa crne tačke na zidu – ogorčenosti, tuge, nezadovoljstva i omogućava vam direktan pristup ka svom prostoru oko te tačke, u kome se nalazi radost.

Strategija za sreću #3: Dozvolite sebi da oprostite

Ovde se, obično, naš um najviše buni. „Da oprostim? Ma ne pada mi na pamet! Da li si ti normalna?“ – često ovo čujem. Ali, nauka je već dokazala da zadržavanje emocija vezanih za neopraštanje, kao što su bes, tuga, ozlojeđenost, utiču kako na naše mentalno stanje, tako i na fizičko. Objasnite svom umu, lepo, da ćete onog trenutka kada počnete da gajite kulturu opraštanja, biti zdraviji i u duši i u telu, te će on požuriti da vam pomogne u tome.

Imam pitanje za vas – sećate li se kako ste se osećali, kada vam je neko nešto oprostio?

A kako da oprostite? Na prvom mestu tako, što ćete da osvestite sve emocije vezane za događaj ili niz događaja ili neadekvatan odnos koji imate sa nekim. Vaše emocije su u potpunosti stvarne i ok je da ih imate. Ok je da se osećate povređeno, uvređeno, ljuto ili tužno. Pitanje je, šta ćete sa tim? Da gajite ta osećanja ili da ih otpustite.

Evo male vežbe : Udahnite duboko i osetite, u potpunosti, emociju koje želite da se oslobodite. Sada, lagano izdišući, zamišljajte, u svom umu, i osetite u svom telu, kako tu emociju izbacujete putem daha ispred sebe i formirate neku masu (to može biti lopta, ali i bilo šta drugo što je vama bliže da zamislite). Sada, pošaljite tu masu, visoko, visoko. Posmatrajte je kako se, u potpunosti razlaže, u zlatnim zracima sunca.

Vizualizaija je moćno oruđe za lični napredak. Zato se ne ustručavajte da je koristite. Kada završite ovu vežbu, proverite kakav je osećaj u telu. Sa otpuštanjem emocionalne napetosti, um će vam se razbistriti, pa ćete steći sasvim drugačiju perspektivu pri pogledu da ono što vas muči i izjeda.

Strategija za sreću #4: Budite deo nečega većeg od sebe

Ovo je veoma važno za srećan i ispunjen život. Kada smo deo nečega većeg od sebe, imamo osećaj pripadanja. Direktna posledica ovog osećanja je radost.

Uključite se u rad organizacije u čije ciljeve verujete. Donirajte novac za lečenje obolelih od teških bolesti. Pridružite se grupi ekoloških entuzijasta i uživajte u akcijama koje oni sprovode. Ideja je mnogo. Samo je važno da to bude nešto u šta svim srcem i svom dušom verujete. Treba da ostanete verni sebi i budete u skladu sa onime što vam je važno.

I tu dolazimo do najinteresantnijeg pitanja – šta je meni zaista važno?

Jer ono što je vaša najviša vrednost, boji čitav vaš život. Nemojte da se prepuštate stihiji, sa željom da se nekada neke stvari reše. Budite hrabri, odlučni i spremni. Sreća nije tamo negde. Ona je u vama.

 

 Zakažite besplatni uvodni razgovor

 

Za sve dobro koje vas čeka, vaša

Tamara

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top