6 misli Konfučijea koje vode ličnom rastu i razvoju

Konfučije, kao veliki mislilac starog doba, je smatrao da čovek postaje čovek samo kad drugima pomaže da postanu ljudi. Davao je prednost unutrašnjem životu čoveka. Jer spokojan i razuman čovek, je ispunjen i srećan.

Kada govorimo o ličnom rastu i razvoju, ne govorimo o tome da neko treba da nas „nauči“ kako da steknemo materijalno bogatstvo. Zapravo, niko ne treba ništa da nas „nauči“. Ali, može da nam ukaže na tehnike i put ka pronalaženju sopstvenog iskustva sreće.

Lični rast i razvoj se ogleda u rešavanju unutrašnjih konflikata, odbacivanju negativnih navika, usvajanju pozitivnih, menjanju unutrašnjeg govora u ohrabrujući i motivišući. Ogleda se u suočavanju sa ličnim strahovima, uspostavljanju zdravog samopouzdanja, stvaranju sopstvene životne vizije.

Neka vam ove misli, budu pomoćnik na tom putu.

  1. Reci mi i zaboraviću. Pokaži mi i možda ću zapamtiti. Uključi me i razumeću.
  2. Preterati je isto toliko loše, kao i ne činiti dovoljno.
  3. Tri puta vode do mudrosti: razmišljanje – ono je najplemenitije; vaspitanje – on je najlakši; iskustvo – ono je najneugodnije.
  4. Sve ima svoju lepotu, ali svako to ne vidi.
  5. Ako čovek ne promisli o problemima koji su udaljeni, biće pun briga kada mu se približe.
  6. Svakog dana ponesi kanticu zemlje na jedno mesto i sagradićeš planinu.

I budite slobodni , dok gradite svoju planinu radosti i ispunjenog života!

 

2 thoughts on “6 misli Konfučijea koje vode ličnom rastu i razvoju”

  1. Koliko sustine ima u ovih par recenica. To neugodno iskustvo je nas najveci razvoj i tu gde jos osecamo neugodnost,to je mesto gde rastemo. Bole nas prsti jer su nam cipele postale male a noga raste.Gde boli,tu se raste i razvija, kako fizicki tako i duhom.Go Konfucije! 🙂

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top