Šta želimo da negujemo u svojoj duši

dva-vuka

Naišla sam danas, kod dragih koleginica sa bloga Od knjige do duše, na ovu zanimljivu indijansku priču. Većina nas ju je čula ili pročitala u nekom trenutku svoga života, no uvek me iznova oduševi jednostavnom mudrošću.

DVA VUKA

„Jednom davno bejaše stari Čiroki Indijanac koji je svom unuku ispričao poučnu priču:

– Unutar svakog čoveka se vodi bitka, poput borbe između dva vuka…

Jedan vuk predstavlja zlo – bes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, greh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos…

Drugi vuk predstavlja dobro – radost, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, srdačnost, darežljivost, istinu, saosećajnost, veru…

Mali Indijanac se nakratko zamisli te ga zapita:

– Koji vuk na kraju pobeđuje?

Stari Čiroki mu na to odgovori:

Pobeđuje onaj kojeg hraniš!“

Dok uživamo u  iščitavanju ove drevne priče, promišljajmo šta je to što želimo da negujemo u svojoj duši.

Možda nas je neko povredio? Tražimo osvetu ili utehu? A najviše će nam pomoći oproštaj.

Možda nas je neko razbesneo? Vikali bismo? Ili progutali svoj bes, kako bismo ostali kulturni. No bes nas grize i izjeda našu dušu i mi svesno ili nesvesno patimo. Rešenje je u razumevanju da nismo svi isti.

Onoga trenutka kada izađemo iz uloge „žrtve“, počinjemo ubrzano da se penjemo stazom unutrašnjeg rasta i ličnog razvoja. Ako na tok događaja ponekad ne možemo da utičemo, možemo na svoj doživljaj istih. I shvatamo da smo MI ti koji su odgovorni za svoju reakciju na događaje koji nas snalaze. Mi.  Ne „okolnosti“, „Univerzum“, „sudbina“ ili drugi ljudi.  I tada se pred nama otvara, sasvim drugačiji pogled na svet.

Tako, bilo da su u pitanju „ružne“ ili „lepe“ emocije, razmišljajmo kojima ćemo da se posvetimo. Osmišljavajmo kako ćemo se odnositi prema njima.

Jer raste, ono što negujemo.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top