5 saveta za relaksirani vikend

Da li vam se dešava da dočekate ponedeljak ujutru, pitajući se – kad pre prođe vikend?

Nemate osećaj da ste se istinski odmorili i radnu nedelju započinjete mutnog pogleda, uz veliku šolju kafe.

Evo nekoliko saveta, koji vam mogu pomoći da uživate u ovom i svim narednim vikendima:

Ne spavajte u nedogled

Iako najčešće čitave nedelje maštamo o tome da se dobro naspavamo, istraživanja su pokazala da naš organizam dobija najbolji odmor, baš kada ustajemo uvek u isto vreme.

Nije da vam sada predlažem da ustajete u pet ili pola šest ujutru, ali se potrudite da ne produžite vreme odmora do podneva. Umerenost je dobra u svemu, pa tako i u odmoru.

Ne radite

Većina nas ostavlja veliki broj obaveza, da nadoknadi tokom vikenda. Uz to, često i zatičemo sebe da mislimo o stvarima vezanim za posao.

Ipak, pokušajte da se reorganizujete. Petkom završite sve važne pozive, ostavite subotu pre podne za kućne obaveze, ako je to po vašoj meri. Ali, kada jednom uđete u željenu relaksaciju, ne pregledavajte kalendar obaveza, ne zatežite prekrivače na krevetu po peti put i sve obaveze oko kuvanja i raspremanja svedite na minimum. A razmišljanja o poslu ostavite tamo gde im je mesto – u radnom delu nedelje.

Isključite se sa socijalnih mreža

Ovo ume da bude vrlo izazovno, naročito mladim ljudima. Ipak, višestruko je korisno. Našoj duši je potreban mir. Socijalne mreže nas uvode u živote i razmišljanja  drugih ljudi. Iako može da bude zanimljivo, rasejava našu pažnju. Za tren oka shvatimo da je prošlo mnogo više vremena, nego što smo mislili i želeli da posvetimo ovoj zanimaciji.

Planirajte, ali se i prilagodite

Stručnjaci savetuju da napravite dobar plan, kako biste kvalitetno proveli slobodno vreme.

Nekima to odgovara. No, može da prouzrokuje i dodatni stres, ako žurite od jedne aktivnosti do druge.

Kada god planirate, ostavite dovoljno vremena  i za „prazan hod“. Važnije je da se relaksirate i odmorite, nego da postignete da obavite sve  aktivnosti sa svog spiska.

Izađite iz okvira i šablona

Svaki odmor je priča za sebe. Menjajte aktivnosti, obiđite deo grada u kome niste dugo bili, idite na izlet ili u pozorište, a ako pada kiša, iskoristite to da odgledate nekoliko epizoda omiljene serije, da igrate društvene igre sa svojom decom, slažete pazle.

Na kraju krajeva, vaše slobodno vreme pripada vama i vašim najdražima. Ovo su neki predlozi, koji vam mogu biti od pomoći. Više poput teme za razmišljanje.

Relaksirajte se, posvetite aktivnostima za koje procenjujete da vam obnavljaju energiju i – uživajte.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top