Pre i posle svega – Ljubav

Ovih dana, gotovo svi govore i pišu o Parizu i terorističkim napadima. Ruski avion koji je eksplodirao, službenici naše i egipatske ambasade koji su oteti u Libiji, podsećanja na ranija stradanja… Atmosfera straha, pomešana sa prkosom, ponosom, žaljenjem…

Neću pisati o tome. Prepričavanjem, pisanjem, razgovaranjem o posledicama ovih nečovečnih dela, u kojima su, uglavnom, stradali i izazivači istih,  pomažemo onima koji žele da nam utru strah u kosti. Njihove akcije dobijaju još veću dimenziju.

Danas želim da govorim o ljubavi, slobodi, različitostima.

To što neko ima pozitivan pogled na život, nije kozmetička prepravka načina razmišljanja, da bismo postigli ono što želimo. Ne isključuje svest ovakve osobe o nepravdi, borbama, tugama i nesrećama. Naprotiv. Stavlja je u centar života onakvog kakav on jeste, sa svim svojim lepim, tužnim ili zastrašujućim situacijama kroz koje ljudi prolaze. Svestan svega toga, čovek bira kakav odgovor će dati. Kakva će njegova reakcija biti. I šta je to produktivno što, u tom trenutku, može da uradi za svoju užu i širu zajednicu i za sebe.

Zla je bilo od kada je sveta i veka. I uvek će ga biti. Ali su i u svakom vremenu i prostoru, postojali dobrota, ljudskost, razumevanje i tolerancija. I oni se nikada neće predati. To je vekovna, epska borba, kako  naroda, tako i pojedinca.

Zagledamo li se iskreno u sebe, pronaći ćemo, kako ponore bezdušnosti, tako i visine nesebičnosti. Ljubav je ono što ih razdvaja. I što više u nama raste osećaj ljubavi, to će nam visine dobrote i lepote postajati bliže i prijatnije. No, ljubav u srcu treba redovno hraniti. Zahvalnošću, praštanjem, poklanjanjem pažnje lepoti u dušama drugih ljudi.

Radosna sam što među svojim prijateljima imam ljude različitih vera, nacionalnosti, političkih opredeljenja. Ljude različitih pogleda na svet i načina života. Na taj način, širim vidike i obogaćujem svoju dušu.

Radosna sam i što među vama, koji pratite moj blog i stranicu, ima isto toliko različitosti.

To pokazuje da zapravo i nismo toliko različiti, koliko na prvi pogled izgleda. Svi mi tragamo za lepotom, dobrotom, inspiracijom i ljudskošću.

Koliko god napredovali u svome životu, osećaj nikada neće biti potpun, ako ne budemo imali dovoljno ljubavi, da u svoju dušu primimo i prihvatimo svu različitost sveta i života.

Raste ono što pažljivo gajimo.

Ja biram ljubav.

2 thoughts on “Pre i posle svega – Ljubav”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top