Odvikavanje deteta od pelena, bez stresa

Na putu roditeljstva, često se susrećemo sa nekim, naizgled jednostavnim stvarima, koje umeju da se pretvore u noćnu moru, ukoliko im ne priđemo na pravi način.

Kako se ovaj blog bavi i koučingom za roditelje, drago mi je da podelim tekstove koji će im olakšati svakodnevne zadatke.

Ovaj put je to tekst o odvikavanju beba od pelena. Zašto? Zbog toga što to često može biti veliki izvor stresa, kako za roditelje, tako i za dete.

A onda roditelji, u želji da svome čedu pruže sve najbolje, umeju da se uhvate u zamku griže savesti i preispitivanja – da li smo krenuli u ovaj proces suviše rano, kakve će posledice to imati na moje dete, da li je ovo moja potreba (da se rešim, već jednom, tih pelena) ili je to ono što je za moje dete, u ovom trenutku, najbolje?

Odgovor je – posmatrajte svoje dete i sve će lepo i jednostavno doći na svoje mesto.

A kako bi čitav proces još jednostavnije tekao, predlažem vam da pročitate tekst Ive Brčić, o čijem radu više možete da se informišete ovde.

 

KAKO USPJEŠNO ODVIKNUTI DIJETE OD PELENA?

Dolaskom lijepog i toplijeg vremena na red dolazi i odvikavanje od pelena. A da bi ono bilo što lakše, treba krenuti kada je dijete spremno i to učiniti zabavnim.  A kako znati da je dijete spremno za taj poduhvat je pitanje koje muči mnoge roditelje. Zapravo treba slušati i promatrati dijete i ono će samo dati naznake da je došlo to vrijeme.

Obično između 18 i 24 mjeseca djeca počinju govoriti pipi, kaka, moram pipi, ne pelenu, nova pelena, mokro… Isto tako će početi imitirati odrasle u obavljanju nužde. Mnogi pedijatri savjetuju neka dijete promatra roditelja istog spola kako to radi, jer će tako najbolje naučiti. Međutim, staviti dijete na kahlicu da obavi nuždu kao mama ili tata nije nešto što će ga motivirati. Dijete se mora dobro zabaviti da bi odvikavanje od pelena bilo uspješno i bez stresa.

Upravo zato bi bilo dobro da dijete sudjeluje u odabiru kahlice. On što samo odabere će radije koristiti nego nešto što mu se nametne. Osim odabira, bitno je i da se dijete upozna s kahlicom i čemu služi, a to će se najbolje postići kroz razgovor. Naime, nekada zaboravimo da iako nemaju potpuno razvijen govor, jako puno toga razumiju. Privikavanje na ovaj novi predmet će olakšati i igra. Neka igračke idu na kahlicu i obavljaju nuždu. Također postoje i dječji crtići koji na zabavan način djecu uče o obavljanju nužde. Ako se roditelji odluče na kahlicu koja je u više dijelova i proizvodi zvukove, mogli bi se suočiti s dječjom znatiželjom i potrebom da je se rastavi. Tada djetetu to treba dopustiti, jer će se na taj način s njom upoznti i lakše je prihvatiti.

Kada se dijete upoznalo s kahlicom i njenom funkcijom, može se krenuti u postupno odvikanje od pelena.

Prvo treba krenuti sa skidanjem pelene kod kuće uz često ispitivanje da li mora obaviti nuždu. Djeca su zaigrana i u početku zaboravljaju na obavljanje nužde.

Kada je dijete to savladalo, roditelji mogu krenuti u šetnju kvartom bez pelene. Pri čemu je važno da dijete svaki put prije izlaska obavi nuždu. Na taj način nauči kontrolirati mjehur, a i izbjegne se obavljanje nužde u gaćice.

Skidanje pelene po noći treba biti zadnje, pri čemu dijete treba stavljati na kahlicu prije spavnja i nekoliko puta tokom noći. Mjehur im ne može dugo držati mokraću, pa se na ovaj način izbjegava mokrenje u krevet.

U procesu odvikavanja od pelene vrlo je bitno naglasiti da se na dijete ne smije vikati ili ga kažnjavati ako obavi nuždu u gaćice. To ga može posramiti i obeshrabriti.

Međutim, ne treba se ni previše veseliti kada obavi nuždu na kahlici, jer dijete tada osjeća veliki pritisak i javlja se osjećaj neuspjeha ako ne obavi nuždu.

Dijete treba umjereno pohvaliti kada obavi nuždu i dati mu do znanja da se ništa strašno nije dogodilo ako je nuždu obavilo u gaćice.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top