Opušteno u novu školsku godinu

Bliži se kraj raspusta. Drugačiji izazovi i pobede su kako pred našim detetom, tako i pred nama.

Početak školske godine često sa sobom donosi mnogo stresa. Do juče, kupanje, sunčanje, društvo. A onda sedenje u klupi i učenje. I mi, kao roditelji, treba da se organizujemo. Buđenja, ručkovi, užine, oprema za fizičko…

Postoje načini kako da pomognemo i detetu i sebi da se prilagodimo novom životnom ritmu. Pre svega, priznajmo sebi otvoreno kako se osećamo i podstaknimo dete da učini isto. Većini ljudi nije jednostavno, da iz čistog uživanja i odmora pređe u struktuiran način života ispunjen obavezama.

Pripremu za novu školsku godinu nastavite  organizacijom radnog prostora. Uklonite sve nepotrebne stvari sa stola na kome vaše dete uči. Kada kupite knjige i sveske, neka ih dete organizuje onako kako je njemu logično i najlakše za snalaženje. Možda to nama neće izgledati idealno raspoređeno, ali ovde je važno da detetu bude sve pregledno i dostupno.

Razgovarajte, iskreno, ali opušteno i blago o tome kako biste želeli da izgleda dnevna rutina tokom radnih dana, kada počne školska godina,  za koje dodatne aktivnosti je dete zainteresovano, koji su mu ciljevi za narednu godinu, šta će mu pomoći da se motiviše kad mu ne ide sve po planu… Dozvolite detetu da iznosi što više opcija, da ispituje razne mogućnosti i izmaštava sve što želi da postigne. Poželjno je obilje slobode tokom procesa donošenja odluka i smišljanja načina sprovođenja istih.  Kasnije, kada budete uspostavili  strukturu rada i ciljeve i dogovorili  se oko svih detalja, doći će period odlučnosti u sprovođenju istih.

Zato, iskoristite ove poslednje dane  školskog raspusta za relaksaciju, razgovore i maštanja. Najlepši poklon za novu školsku godinu, je upravo taj divan osećaj odmora i radnog poleta koji će dete poneti sa sobom.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top