Krugovi dobrote

Znate li šta sam primetila da se najbrže širi društvenim mrežama? Razni klipovi koji pokazuju ljude dok čine dobra dela. Dok se raduju, iznenadjuju okolinu svojom ljubavlju i entuzijazmom.

I nije da sam otkrila toplu vodu. Primetili ste to sigurno i vi sami.

U vremenu u kome živimo, kao da nam je potrebno da se stalno podsećamo na to da imamo pravo da budemo „obični“ ljudi koji se uplaše, ali istraju, koji požure da pomognu drugome pre nego da se pobrinu za sebe, koji igraju, pevaju, raduju se životu i „malim“ stvarima koje ga čine.

Jedno delo ljubavi i plemenitosti, poput kamička bačenog u vodu, izaziva krugove dobrote koji se šire u našem okruženju. Mnogo puta korišćena metafora, a opet ne deluje izlizano. Kako ljudskost može da postane izlizana i prevaziđena?

Kada kliknemo na dugme „podeli“, mi šaljemo u etar nečija nesebična dela. I to je divno. Prelepo.

Ali, nakon što ugasimo internet, kompjuter, televizor, mobilni i poljubimo dete, sa velikom ljubavlju i pažnjom, za laku noć, zagrlimo svog partnera i razmenimo sa njim/njom prijatnu misao, kada propustimo pešake, na pešačkom prelazu, bez nervoznog pritiskanja automobilske sirene ili se osmehnemo osoblju prodavnice u koju uđemo, nisu li i to dela ljubavi, nesebičnosti i dobrote? I svi ih činimo u manjoj ili većoj meri iz dana u dan. Bez obzira što smo možda „ustali na levu nogu“ ili bismo radije da legnemo na sirenu ili nezainteresovano prođemo kroz prodavnicu.

Nega međuljudskih odnosa, brižan odnos prema okolini u kojoj živimo, želja u srcu da drugima bude dobro, radost zbog uspeha naših kolega, prijatelja, nepoznatih ljudi, sve su to kamičci dobrote, koji u našem životu šire krugove mira, ljubavi i osećaja više svrhe.

A kada učestvujemo u nečemu većem od nas, uvek dajemo samo maksimum i nikada nismo sami. Krugovi dobrote nas čuvaju i vode ka pravim ljudima i dobrim izborima.

 

 

1 thoughts on “Krugovi dobrote”

  1. Повратни пинг: KRUGOVI DOBROTE – Tamara Vujnović | Od knjige do duše

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top