Kako da se oslobodimo tuge, kada uđe u naš život?

Sigurno vam se to desilo. Ljudi su skloni da poveruju, da drugi nemaju probleme, koje oni imaju. To je možda i tačno. Ali, imaju emocije, koje nas sve pogađaju na različitim nivoima i iz različitih razloga.

Čuli ste, svakako, da sve zavisi od našeg pogleda na događaje. Ako želimo da izvučemo iz toga neko učenje, to je dobro. No, emocija i dalje ostaje.

Jeste li ukloniti ili potisnuli tugu?

Koliko ste se puta dobro potrudili da ostresete tugu, da biste otkrili da ste je, u najboljem slučaju, samo potisnuli?

Zato što ne možemo samo da odmahnemo rukom i „oteramo“ neko osećanje. Ono je tu,  u nama i na određene načine nas redovno podseća da je prisutno.

Ono što možete da uradite je da postavite sebi direktno pitanje: „ Kako se osećam, povodom ovog događaja, ove veze, ove situacije?“ Zastanite malo i oslušnite šta vam duša poručuje. Šta vam telo poručuje. Kakve vam se misli javljaju.

Potom napišite listu emocija koje vas sputavaju i pritiskaju. Ovo se odnosi kako na tugu, tako i na bes, razočaranost, frustriranost, nezadovoljstvo…

Lepota je u jednostavnosti

Sada zatvorite oči i zamislite da su te emocije u prostoru ispred vas. Dajte im neki oblik, dimenziju, strukturu. I počnite da tu masu, sačinjenu od osećanja koja ne želite više da imate u sebi, delite na male delove i pakujete u helijumske balone. Ili stavljate u papirne brodiće. Ili kako god se vama čini najinteresantnijim i najdelotvornijim. Upotrebite maštu i uživajte u tome da budete kreativni.

A sada, pošaljite te balone, brodiće ili šta god ste osmislili, visoko i daleko. Mašite im na rastanku.

Pogledajte sunce na nebu, iznad sebe. Tamo, odakle su otišla negativna osećanja, osetićete lakoću,prazninu.Pogledajte, još jednom, u zlatne zrake sunca i upijte u sebe njihovu toplotu, lepotu. Smestite tu pozitivnu emociju tamo odakle ste otpustili negativne emocije.

Vežba deluje jednostavno. No, lepota je upravo u jednostavnosti. Svako može da je uradi, a vrlo je snažna. Oslobodiće vas emotivnog naboja, da biste, kasnije „hladne glave“ razmislili o svemu onome što vas je do tog osećanja dovelo.

Tu je sada na delu analiza i strategija, kako da umanjite mogućnost da do toga sledeći put dođe. No sve počinje sa ovom laganom vežbom, oslobađanja od neprijatne emocije.

 

Tamara Vujnović, Life Coach

Saznajte više o coaching sesijama.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top