Četiri koraka za uspešno suočavanje sa promenama

Promene su neizbežan deo života.
Kada su prijatne,  prihvatamo ih lakše i radujemo im se. Kada su neprijatne, možemo da ih doživimo veoma teško. Naravno, postoje situacija kada osobe, sve promene prihvataju mirno, ali i situacije, kada nam i lepe promene i događaji, donose ogroman stres, usled unutrašnjih, nesvesnih otpora.
Opiranje promenama pojačava negativne emocije.
Na putu ličnog razvoja, bavimo se, na prvom mestu, osvešćivanjem svojih osećanja i prihvatanjem situacije u kojoj smo. Tek onda pristupamo izgradnji onoga što želimo kod sebe da postignemo.
Ukoliko osećate negativne emocije, dok se dešavaju promene u vašem životu – dajte im oduška . Važno je da ih se oslobodite na zdrav način, kako biste, kasnije, bistrije glave promislili koje  poteze da preduzmete,da biste se prilagodili novonastaloj situaciji.  Ako vam se plače – isplačite se. Ako ste ljuti – verbalizujte to ili izbacite iz sebe nekom žustrom fuzičkom aktivnošću. Ako ste zbunjeni – dozvolite sebi da ne morate uvek da znate šta treba da uradite. Jer zaista – ne morate.
A onda – prigrlite promene. Razmotrite šta su sve donele u vaš život, koje ljude, kakve okolnosti. Pokušajte da budete što objektivniji.
Sada je tek vreme da napravite plan, šta ćete i kako ćete dalje.
Dakle, kada otkrijete da se teško suočavate sa nekom promenom, pratite ova četiri  koraka:
1. Osvestite sva svoja osećanja.
2.  Ispoljite ih.
3.  Sagledajte situaciju u kojoj se nalazite.
4.  Napravite plan.
Kada , ovako pripremljeni, budete krenuli u akciju, osećaćete se smirenije. To će vam omogućiti da se lakše i brže prilagodite novonastaloj situaciji i odlučnije krenete u ostvarenje svojih planova.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top