3 Načina za efikasnu promenu raspoloženja

MoodChangingAppsSvi se mi suočavamo sa promenama raspoloženja.

Ne postoji osoba koja može dvadeset i četiri sata dnevno da bude nasmejana i srećna. Pogotovo što smo, nekako, kao po definiciji, skloniji da održavamo „negativne emocije“.

A ako smo mi negativno raspoloženi, sve će nam tako izgledati, pa će nam se činiti da i drugi ljudi nas negativno posmatraju. To može da izazove i sukobe – manje ili veće, u porodičnom okruženju, na poslu, u prodavnici dok čekamo red, u saobraćajnoj gužvi.

Nema potrebe da sebe zadržavamo u ovakvom emotivnom stanju. Postoje tehnike, jednostavne i lake za primenu, koje nam mogu pomoći da prevaziđemo trenutke nezadovoljstva, rezigniranosti ili iritiranosti i da se koliko – toliko vratimo u mirnu luku svoje duše.

Slede tri načina koje možemo da koristimo za efikasnu promenu raspoloženja:

1. Pokušajte da se setite nekog događaja, koji u vama izaziva pozitivne emocije. Proživite ga, u mislima, što detaljnije. Osetite boje, mirise, zvuke.

2. U govoru, upotrebite veseo i prijatan ton ( ma koliko da vam nije do toga u tom trenutku ). Neka vam rečenice, o čemu god da govorite, zvuče poletno.

3. Ispravite se, podignite glavu, osmehnite se, opustite čelo. To će pomoći da se osetite relaksiranije i vedrije.

Ove tehnike spadaju u domen NLP-a (Neuro – lingvističko programiranje). Verujem da ste neke od njih i do sada primenjivali. Ipak, čini mi se da je zgodno da ih izdvojimo, osvestimo i još jednom podsetimo na korist koju možemo imati od njih.

Prijatan vikend vam želim :-).

3 thoughts on “3 Načina za efikasnu promenu raspoloženja”

  1. Verujem da većina nas, kad čitamo ove preporuke, pomislimo kako nam je to poznato i kako smo to pročitali negde, a možda i primenjivali u nekom trenutku. Malo ko od nas će priznati da se retko kad seti da primenjuje ove metode, jer je, verujem, potrebno stvoriti naviku kako bismo ih se setili onda kad su nam neophodne. Baš zato su nam tekstovi, kao ovaj tvoj, neophodni; da budu uprogramirani kao pop-up prozorčići koji se obavezno dobijaju uz novi kompjuter i Windows, da nikad ne zaboravimo šta je najvažnije – mi, jer od nas sve dolazi i preliva se na svet. Eto ideje za app, ako ikad odlučiš da napraviš jedan. 🙂

    1. Da, sve su to tehnike o kojima se često piše i koje primenjujemo tu i tamo i često nesvesno. Zato mi se učinilo zgodno da ih ovde navedem na jednom mestu, kako bi uvek mogli da ih se podsetimo. Čitanje je jedno, praksa drugo. No, kad jednom osetimo koliko nam dobrobiti donosi da promenimo raspoloženje iz negativnog i pozitivno ovi saveti nam pređu u svakodnevnu rutinu i tada nije potreban preveliki napor kako bismo došli do dorih rezlultata. Inače, hvala za ideju :-).

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top